11 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα κιβώτια 10 σχέσεων Ford και GM

Η επιθυμία να αυξηθεί η απόδοση από τα κινητήρια σύνολα δεν περιορίζεται μετά βίας στη σχεδίαση και τον ανασχεδιασμό των σχεδίων κινητήρων, με πολλά κιβώτια ταχυτήτων να τροποποιούνται για να περιλαμβάνουν πρόσθετο κιβώτιο ταχυτήτων. Και η παρουσίαση του πολυαναμενόμενου κιβωτίου 10 σχέσεων Ford/GM μπορεί να είναι απλώς η καλύτερη απεικόνιση αυτής της πρόθεσης.

Ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2013, η συνεργασία μεταξύ της Ford και της GM δεν ήταν η πρώτη του είδους της, με παρόμοια συνεργασία μεταξύ των δύο κολοσσών που παρείχαν το πρόγραμμα πλανητικού κιβωτίου έξι ταχυτήτων που παρήγαγε εκατομμύρια κιβώτια υψηλής ποιότητας. Άλλαξε επίσης το παιχνίδι δημιουργώντας ένα νέο προηγούμενο όσον αφορά τις συνεργασίες. Και αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη του κιβωτίου 10 σχέσεων δεν είναι αποκλειστική της συνεργασίας Ford/GM με την Toyota και τη Honda που παρουσιάζουν τις δικές τους παραλλαγές.

Αλλά όποια έκδοση κι αν έχει την προσοχή σας, το κιβώτιο 10 ταχυτήτων πιθανότατα θα βρει ένα μόνιμο σπίτι εκτός μόνο των ελαφρών οχημάτων για τα οποία σχεδιάστηκε αρχικά. Με τις εφαρμογές μεσαίου και βαρέως τύπου που δεν λαμβάνονται υπόψη, δεν είναι παράλογο να αναμένεται ταχεία ανάπτυξη. Αλλά προλαβαίνουμε.

Η τελευταία συνεργασία της Ford και της GM ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2013, με σκοπό να παρέχει αυτόματα κιβώτια εννέα και δέκα σχέσεων. Η GM πρωτοστάτησε στη σχεδίαση του κιβωτίου εννέα σχέσεων (Hydramatic 10L90), το οποίο προοριζόταν για μοντέλα με κίνηση στους εμπρός ή τέσσερις τροχούς με εγκάρσια τοποθετημένους κινητήρες. Η Ford στόχευσε στο δεκατάχυτο (10R80) κιβώτιο ταχυτήτων, στοχεύοντας οχήματα με κίνηση στους πίσω ή τέσσερις τροχούς που είναι εξοπλισμένα με διαμήκη τοποθετημένους κινητήρες.

Με γνώμονα την οικονομία, η προσδοκία ήταν ότι και οι δύο εταιρείες θα εξερευνούσαν ορισμένες οικονομίες, χάρη στη μεγιστοποίηση των κοινών σημείων των εξαρτημάτων. Τούτου λεχθέντος, προέκυψαν διαφορές κατά το στάδιο ανάπτυξης. Και ενώ και τα μοντέλα Ford και GM θα επωφεληθούν από το κιβώτιο ταχυτήτων δέκα σχέσεων, το κιβώτιο ταχυτήτων των εννέα σχέσεων θα προορίζεται για μοντέλα της GM με τη Ford να αναφέρει ότι «δεν είχαν το αποτέλεσμα (που) περίμεναν από τη συμφωνία, υπέγραψαν πέντε πριν από χρόνια αυτόν τον μήνα. Η Ford επέλεξε να μην χρησιμοποιεί το κιβώτιο εννέα σχέσεων της GM εκτός κιβωτίου, επιλέγοντας αντ’ αυτού μια σειρά από νέα κιβώτια οκτώ ταχυτήτων σε οχήματα όπως το Ford Edge, το Ford Transit Connect και το Lincoln Nautilus.”

Όμως, το δεκατάχυτο έκανε αμέσως μια βουτιά στα τέλη του 2017, που παρουσιάστηκε ως μέρος του F-150 Raptor της Ford (καθώς και ως επιλογή για το στάνταρ F-150, όταν είναι εξοπλισμένο με τον EcoBoost V6 3,5 λίτρων 375 ίππων). Από την πλευρά της GM του παροιμιώδους διαδρόμου, το δεκάτάχυτο έκανε το ντεμπούτο του στο Chevy Camaro ZL1, με αμφότερες τις αυτοκινητοβιομηχανίες να σχεδιάζουν να επεκτείνουν την επιρροή του ακόμη ευρύτερα το 2018. Έχοντας όλα αυτά κατά νου, ας γνωρίσουμε λίγο το κιβώτιο ταχυτήτων καλύτερα, με 11 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το κιβώτιο 10 σχέσεων της Ford και της GM.

1. Ratio Spread

Παρά τη σχετικά μεγάλη εξάπλωσή του μεταξύ 1ης και 10ης ταχύτητας, το συνολικό εύρος του κιβωτίου 10 ταχυτήτων δεν είναι σχεδόν το ευρύτερο διαθέσιμο. Στο 7,384 καθορίστηκε (μέσω εκτεταμένων προσομοιώσεων) ότι δεν υπήρχε πραγματικό όφελος από τη διεύρυνση του εύρους στο 7,4 ή υψηλότερο. Επιπλέον, η απόφαση να περιοριστεί η εμβέλεια εξασφάλισε ότι η κορυφαία ταχύτητα ήταν πιο εύκολη στη συγκράτηση κατά την οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο.

2. Λόγος εγγύτητας και μέγεθος βήματος μετάδοσης

Με ένα ευρύ φάσμα ταχυτήτων σχεδιασμένο με γνώμονα την πρακτικότητα, το κιβώτιο 10 ταχυτήτων προσφέρει μέτρια μείωση 20% στις στροφές κατά την αλλαγή ταχυτήτων. Σε σύγκριση με τη μείωση κατά 25% στην οκτατάχυτη ZF, αυτό είναι εντυπωσιακό, καθώς διατηρεί την ισχύ σχεδόν στην κορυφή με επιτάχυνση τέρματος γκάζι. Επιπλέον, εξασφαλίζει ομαλότερη μετάβαση σχέσεων (και καλύτερο συνολικό χειρισμό) σε σενάρια ρυμούλκησης, πρωταρχικό μέλημα για όσους βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

3. Εγγύτητα 8ου, 9ου και 10ου

Οι τρεις τελευταίες ταχύτητες λειτουργούν ως overdrive και βοηθούν στη βελτίωση της επιτάχυνσης, της οικονομίας καυσίμου και της απόδοσης ρυμούλκησης. Οι αντίστοιχες αναλογίες για καθεμία είναι 0,854 (8η), ,689 (9η) και ,636 (10η). Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η 10η ταχύτητα έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τις ταχύτητες αυτοκινητόδρομου, αλλά η εγγύτητα των σχέσεων επιτρέπει ομαλές 10-9 κατεβάσματα όταν χρειάζεται. Στην πραγματικότητα, το smooth μπορεί να είναι υποτιμητικό, καθώς η πρόθεση της Ford ήταν να το κάνει “σχεδόν ανεπαίσθητο”.

4. Εύκολη εναλλαγή

Η αλλαγή ταχυτήτων του κιβωτίου 10 ταχυτήτων διευκολύνεται από έξι συμπλέκτες, εμπλοκή και απεμπλοκή σε ζεύγη (διπλού συμπλέκτη). Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε μείωση της απόδοσης, η αλλαγή ταχυτήτων δεν απαιτεί ξεκλείδωμα του μετατροπέα ροπής. Και σε αντίθεση με τα συμβατικά σχέδια δύο τεμαχίων, οι συμπλέκτες του ρυθμίζονται από ενσωματωμένες ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες, παρέχοντας ταχύτερη απόκριση. Το κιβώτιο ταχυτήτων προσφέρει επίσης ταχύτερους χρόνους πλήρωσης, με μειωμένα μήκη υδραυλικής διαδρομής. Συνολικά, αυτό επιτρέπει την ομαλή εκκίνηση και ανάβαση μέσα από τις ταχύτητες, καθώς και κατεβάσματα ταχυτήτων (όπως απαιτείται) χωρίς καμία αίσθηση ενοχλητικής διακοπής.

5. Μείωση της απώλειας στυψίματος

Σημειώνοντας ότι το 10τάχυτο αντικαθιστά σε πολλές περιπτώσεις ένα κιβώτιο 6 σχέσεων, η Ford έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες περιστροφής λόγω μηχανικής τριβής. Το αποτέλεσμα αυτών των μέτρων μείωσης της τριβής είναι ότι κάθε ένα από τα γρανάζια λειτουργεί πιο αποτελεσματικά από το κιβώτιο ταχυτήτων που αντικαθιστά. Πρόσθετη απόδοση εντοπίζεται στον έλεγχο της θερμοκρασίας λειτουργίας του, χάρη σε μια εσωτερική θερμική παράκαμψη.

6. Αλλαγή αποτύπωσης συσκευασίας

Παρά την αύξηση στο κιβώτιο ταχυτήτων, το κιβώτιο 10 ταχυτήτων αποκτά ένα μέτριο μήκος 1 ίντσας και τέσσερα κιλά σε βάρος. Με πλήρη απουσία εξαρτημάτων από χυτοσίδηρο, χρησιμοποιεί ένα σύνθετο από χάλυβα υψηλής αντοχής, αλουμίνιο και σύνθετα υλικά. Το αποτέλεσμα είναι μια μείωση στο μέγεθος ή/και το βάρος για έναν αριθμό βασικών εξαρτημάτων συμπεριλαμβανομένου (αλλά δεν περιορίζεται σε) του μετατροπέα ροπής, ο οποίος ρίχνει 0,4 ίντσες σε πλάτος και 2 λίβρες σε βάρος.

7. Βελτιστοποιημένη λειτουργία

Οι εσωτερικοί συμπλέκτες στο κιβώτιο 10 ταχυτήτων λειτουργούν από δύο διαφορετικές υδραυλικές αντλίες. Η πρώτη αντλία (δεν τοποθετείται πλέον στον κύριο άξονα) αντανακλά μείωση του μήκους και η σχεδίασή της εκτός άξονα έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μεταβλητή μετατόπιση, προσαρμόζοντας την ισχύ της αντλίας ανάλογα με τις ανάγκες. Η δεύτερη αντλία αντιπροσωπεύει έναν υδραυλικό συσσωρευτή ενώ καταλαμβάνει λιγότερο χώρο συνολικά και αποδεικνύεται πιο αξιόπιστη. Είναι ηλεκτρικά τροφοδοτημένο και επιτρέπει τη διακοπή του ρελαντί και, σε συνδυασμό, οι δύο αντλίες βελτιστοποιούν την απόδοση μέσω της θερμοκρασίας και της πίεσης του υγρού μετάδοσης.

8. Υγρό κιβωτίου ταχυτήτων

Το Mercon ULV, ένα υγρό κιβωτίου ταχυτήτων ειδικά σχεδιασμένο για το κιβώτιο 10 ταχυτήτων, ακολουθεί την τάση του συνεχώς αραιωμένου ιξώδους που παρουσιάζουν τα υγρά κιβωτίου ταχυτήτων και τα λιπαντικά κινητήρα σε όλα τα επίπεδα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ιξώδες των περισσότερων υγρών μετάδοσης είναι μεταξύ 6-7,5 centistoke, η βαθμολογία 4,5 centistoke της Mercon ULV είναι εντυπωσιακή. Μειώνοντας τόσο την τριβή όσο και τον κίνδυνο υπερφόρτωσης της υδραυλικής αντλίας, το υγρό (σε συνδυασμό με ένα φίλτρο νέας γενιάς) παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και της απόδοσης. Είναι επίσης σχεδιασμένο να συγκρατεί ολόκληρο το κιβώτιο ταχυτήτων.

9. Πολυπλοκότητα εκτόξευσης

Αναλογιζόμενος την κυκλοφορία του κιβωτίου 10 ταχυτήτων σε γενικές γραμμές, ο Mike Levine, εκπρόσωπος επικοινωνίας της Ford, μας είπε ότι “Η κυκλοφορία νέων προϊόντων είναι πολύπλοκη, ειδικά με νέους κινητήρες ή κιβώτια ταχυτήτων. Κάθε ένα παρουσιάζει διαφορετικές προκλήσεις και ευκαιρίες. επιτυγχάνεται επιτυχημένη περιορισμένη κυκλοφορία, η καινοτομία μπορεί να εφαρμοστεί με σιγουριά σε άλλα μοντέλα.” Τούτου λεχθέντος, η Fords κέρδισε την GM μέχρι το τέλος, λανσάροντας το F-150 πριν η GM λανσάρει το ZL1.

10. Μιλώντας για ανακλήσεις

Ναι, υπήρξε μια μικρή ανάκληση των (2017-18) F-150 και (2018) Expeditions, εξοπλισμένα με κιβώτια 10 ταχυτήτων, νωρίτερα φέτος. Η μέτρια ανάκληση περιελάμβανε 142 μονάδες συνολικά και βασίστηκε στην ακατάλληλη τοποθέτηση ενός ρολού, που θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει απώλεια της λειτουργίας “Στάθμευση”. Τούτου λεχθέντος, η ανάκληση τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα φέτος, με όλους τους ιδιοκτήτες ενημερωμένους και χωρίς περαιτέρω προβλήματα.

11. Πού το βρίσκεις το κιβώτιο 10 σχέσεων

Με τον κήρυξό της για το 2017-2018, η Ford εξόπλισε 3 εγχώρια μοντέλα με το κιβώτιο ταχυτήτων 10R80. Ξεκινώντας με το F-150, έφτασε στη συνέχεια στη Mustang και την Expedition (καθώς και στο Everest και στην επερχόμενη επανεκκίνηση του Ranger). Μπορεί επίσης να βρεθεί στο Lincoln Navigator.

Η πλήρης έκταση του καθενός θα ενσωματωθεί το 2019 και μετά μένει να φανεί. Τούτου λεχθέντος, το κιβώτιο 10 ταχυτήτων γελάει με τους αρνητές, δίνοντας τόσο στη Ford όσο και στη GM την ευκαιρία να προσφέρουν μια λύση “πάρτε το κέικ σας και φάτε το κι εσείς” που αρέσει στις επιδόσεις και την αποτελεσματικότητα ενός CVT, αλλά προτιμά μια πιο παραδοσιακή αίσθηση.

Leave a Comment