Υπερμιλώντας Dos and Don’ts

Έχω άσχημα νέα και έχω καλά νέα. Το κακό είναι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται για κάποιο χρονικό διάστημα. Τα καλά νέα είναι ότι κάθε χρόνο μας φέρνει πιο κοντά σε όλους όσους οδηγούν οχήματα που δεν χρειάζονται βενζίνη εξαρχής. Μέχρι τότε, όμως, είμαστε όλοι κολλημένοι προσπαθώντας να καταλάβουμε πώς να αξιοποιήσουμε στο έπακρο μια κακή κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι αξιοποιούμε στο έπακρο το φυσικό αέριο που μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά, το οποίο μπορεί να λάβει διάφορες μορφές. Μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές ονομάζεται “υπερμιλία”.

Το Hypermiling δεν είναι για όλους, τουλάχιστον όχι όταν φτάνουν στα άκρα, αλλά μπορείτε να οδηγείτε με μερικές από αυτές τις ιδέες και να τις ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας για να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου και να κάνετε τα πράγματα λίγο πιο προσιτά. Ωστόσο, ορισμένες τεχνικές υπερμιλίας μπορεί να πάρουν τα πράγματα πολύ μακριά και να γίνουν από πρακτικές σε εντελώς επικίνδυνες. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι είναι το hypermiling, μερικές δημοφιλείς μεθόδους εξάσκησής του και τα πρέπει και τα μη για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την οικονομία καυσίμου του οχήματός σας.

Τι είναι το Hypermiling;

Για να το θέσω απλά, το hypermiling αναφέρεται σε έναν τρόπο οδήγησης που επικεντρώνεται κυρίως στην καλύτερη δυνατή οικονομία καυσίμου. Ξεπερνά κατά πολύ την επιλογή ενός οχήματος με μεγάλη απόδοση καυσίμου, αν και αυτό είναι σίγουρα ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε και τελικά γίνεται ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης για την οδήγηση. Μπορείτε να το σκεφτείτε ως μια ολιστική προσέγγιση καθώς περιλαμβάνει το αυτοκίνητο, την καθημερινή σας οδήγηση, την κατανόηση του τρόπου βελτιστοποίησης της απόδοσης και ακόμη και του τρόπου στάθμευσης του οχήματός σας.

Ο όρος «υπερμίληση» επινοήθηκε για πρώτη φορά το 2008, την τελευταία φορά που οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ, καθώς οι άνθρωποι έψαχναν τρόπους για να βελτιστοποιήσουν την απόδοση των καυσίμων τους. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι επανερχόμαστε για να εξετάσουμε τον καλύτερο τρόπο για να το κάνουμε αυτό, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου σε εθνικό επίπεδο έχουν πλέον σπάσει αυτά τα ρεκόρ πριν από 14 χρόνια. Με την πρόσφατη ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχτούν φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μαζί με άλλες συνεχιζόμενες κυρώσεις, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι μάλλον δεν έχουμε φτάσει στην κορυφή για τις τιμές του φυσικού αερίου. Δεδομένου ότι ορισμένα μέρη στις ΗΠΑ έχουν αναφέρει τιμές που ξεπερνούν τα 6 $ το γαλόνι, αυτό δεν είναι καλό για τους οδηγούς.

Μερικοί άνθρωποι αρκούνται στο να δεχτούν το χτύπημα και να πετάξουν τα χέρια τους στον αέρα, ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Οι Hypermilers (ο όρος για άτομα που ασχολούνται με πρακτικές υπεράλεσης), από την άλλη πλευρά, αναζητούν τρόπους επιθετικής μείωσης των χιλιομέτρων αερίου για εξοικονόμηση χρημάτων. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι για να γίνει αυτό, και θα αναφερθώ σε αυτές, αλλά να θυμάστε ότι αυτό θα παρουσιαστεί χωρίς να κρίνουμε πόσο καλά λειτουργούν (πρώτα). Εμφανίζεται ένας μηχανικός να επιθεωρεί τη ράβδο στάθμης στάθμης ενός οχήματος.

Δημοφιλείς τεχνικές υπερμιλίας

Πέρα από τον απλό ορισμό ότι το hypermiling είναι οτιδήποτε γίνεται για να αυξηθεί η οικονομία καυσίμου, υπάρχουν ορισμένες συγκεκριμένες τεχνικές και προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν οι hypermilers. Αυτά περιλαμβάνουν:

Σωστή συντήρηση: Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε με το hypermiling είναι να βεβαιωθείτε ότι το όχημά σας είναι σε καλή κατάσταση. Η σωστή συντήρηση και σέρβις, όπως ρυθμίσεις και αλλαγές λαδιών, θα κρατήσουν τον κινητήρα σας να λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά για την καλύτερη διανυόμενη απόσταση σε βενζίνη.
Φροντίδα ελαστικών: Εξίσου σημαντικό είναι να διατηρείτε τα ελαστικά σας σε καλή κατάσταση. Οι υπερμιλητές ελέγχουν την πίεση των ελαστικών τους και πατούν και αλλάζουν ελαστικά όπως απαιτείται για να διατηρήσουν τη μέγιστη απόδοση.

Μειώστε το βάρος: Το επιπλέον βάρος στο όχημά σας θα μειώσει την οικονομία καυσίμου, επομένως κάντε ό,τι μπορείτε για να διατηρήσετε τα πράγματα ελαφριά. Αφαιρέστε κουτιά και πράγματα από το πορτμπαγκάζ σας που δεν χρειάζεστε για το ταξίδι που κάνετε (αλλά κρατήστε προμήθειες έκτακτης ανάγκης).

Αποδοτική οδήγηση: Όσο αυξάνεται η ταχύτητα, αυξάνεται και η αεροδυναμική αντίσταση. Η επιβράδυνση θα αυξήσει από μόνη της την αποδοτικότητα του καυσίμου και τη διανυθείσα χιλιομετρική απόδοση αερίου. Τα αυτοκίνητα είναι γενικά πιο αποτελεσματικά στα 40-60 mph.

Οδηγείτε χωρίς φρενάρισμα: Πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιείτε τα φρένα σας όταν χρειάζεται, αλλά η υπερμιλία σημαίνει οδήγηση χωρίς φρενάρισμα όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτή η μέθοδος αναφέρεται συχνά ως “DWB” και είναι ένα σημαντικό συστατικό της υπερμίλησης.

Pulse and Glide: Αυτή η τεχνολογία προορίζεται για χρήση με υβρίδια, επιταχύνοντας σε ορισμένες ταχύτητες (παλμικό) και στη συνέχεια απελευθερώνοντας την επιτάχυνση (ολίσθηση) για να επιτρέψει στο ηλεκτρικό σύστημα να κλωτσήσει και να βοηθήσει αντί να χρησιμοποιεί αέριο. Χρειάζεται λίγη εξάσκηση και εξαρτάται από τη γνώση της αίσθησης του αυτοκινήτου σας, αλλά μπορεί να αυξήσει την απόδοση καυσίμου για τα υβριδικά μοντέλα.

Σβήστε τον κινητήρα: Όταν σταματάτε και στο ρελαντί, σβήστε τον κινητήρα αντί να αφήσετε το αυτοκίνητο στο ρελαντί για να μειώσετε την κατανάλωση αερίου. Ορισμένα νεότερα οχήματα έχουν κινητήρες που το κάνουν αυτόματα, επομένως πρέπει να γνωρίζετε τι μπορεί να κάνει το αυτοκίνητό σας.
Χρησιμοποιήστε Hills: Για βέλτιστη απόδοση, τα hypermilers ανηφορίζουν πιο αργά, καθώς απαιτούν την περισσότερη εργασία και αέριο, στη συνέχεια επιταχύνουν ελαφρά για να κατεβούν πιο γρήγορα. Όποτε είναι δυνατόν, μην σταματάτε σε μια πλαγιά, καθώς η στάση από αυτή τη θέση απαιτεί πολλή ενέργεια.
Drafting: Μια αμφιλεγόμενη τεχνική στο hypermiling δανεισμένη από αγώνες. Το Drafting εκμεταλλεύεται το θύλακα αέρα χαμηλότερης πυκνότητας ακριβώς πίσω από ένα κινούμενο όχημα, μειώνοντας την αεροδυναμική σας αντίσταση και βελτιώνοντας την απόδοση.

Έλεγχος κλίματος: Η χρήση κλιματισμού είναι πολύ αναποτελεσματική, αλλά το άνοιγμα των παραθύρων μειώνει την αεροδυναμική σχεδίαση του οχήματός σας και μπορεί επίσης να μειώσει την οικονομία καυσίμου. Η καλύτερη επιλογή είναι να αποφύγετε τον κλιματισμό και να κρατήσετε τα παράθυρα ψηλά – ή να σπάσετε τα τζάμια με χαμηλή ταχύτητα και να χρησιμοποιήσετε το A/C με φειδώ σε υψηλότερες ταχύτητες αυτοκινητόδρομου.

Σχεδιάστε εκ των προτέρων: Προτού ακόμη πάρετε το τιμόνι, σκεφτείτε πού πηγαίνετε και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να φτάσετε εκεί. Όταν εκτελείτε δουλειές, σχεδιάστε τον καλύτερο τρόπο για να κάνετε τα πράγματα με τη μικρότερη απόσταση που έχετε διανύσει. Στην πραγματικότητα, εάν πρόκειται για σύντομο ταξίδι, σκεφτείτε να παραλείψετε εντελώς το όχημά σας και να περπατήσετε—δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε την οικονομία καυσίμου.

Θέματα Στάθμευσης: Οι Hypermilers παρκάρουν ακόμη και με τον πιο αποτελεσματικό δυνατό τρόπο, επιλέγοντας ένα σημείο γρήγορα χωρίς να οδηγείτε σε κύκλους αναζητώντας την καλύτερη επιλογή. Η στάθμευση που βλέπει προς τα έξω διευκολύνει επίσης να ξεκινήσετε με ελάχιστη ενέργεια όταν ξαναμπαίνετε.

Είναι πολλά, έτσι δεν είναι; Δεν θα χρησιμοποιήσουν όλες αυτές τις τεχνικές όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το hypermiling, αν και σίγουρα αξίζει να εξεταστούν. Μερικά είναι ευκολότερα στη χρήση από άλλα και πιο αποτελεσματικά, ενώ μερικά είναι εντελώς επικίνδυνα. Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν; Ένα άτομο εμφανίζεται να οδηγεί ένα όχημα σε έναν αυτοκινητόδρομο ενώ εξασκεί υπερμιλία.

Hypermiling Dos

Οι περισσότερες από τις μεθόδους υπεράλεσης που περιγράφονται παραπάνω είναι ασφαλείς και υγιείς τρόποι για να αυξήσετε την απόδοση καυσίμου του οχήματός σας. Η σωστή συντήρηση, η φροντίδα των ελαστικών και η αποτελεσματική οδήγηση δεν είναι μόνο καλά για το αυτοκίνητό σας, αλλά μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ασφάλεια στο δρόμο. Άλλες τεχνικές όπως το DWB και η χρήση λόφων προς όφελός σας μπορεί να απαιτούν περισσότερη δουλειά και λίγη εξάσκηση.

απλά θυμηθείτε να ακολουθήσετε οποιαδήποτε μέθοδο με ασφάλεια και προσοχή. Κανένα χρηματικό ποσό που εξοικονομείται από το φυσικό αέριο δεν θα αντισταθμίσει το κόστος μιας σύγκρουσης ή σοβαρής ζημιάς στο δρόμο. Το να σχεδιάζετε εκ των προτέρων για να βρείτε την καλύτερη διαδρομή και να παραλείψετε εντελώς τη διαδρομή όταν μπορείτε απλώς να περπατήσετε είναι επίσης καλές ιδέες.

Hypermiling Don’t

Η πιο αμφιλεγόμενη μέθοδος είναι επίσης αυτή που πρέπει να παραλείψετε: προσχέδια. Οι αυτοκινητόδρομοι δεν είναι πίστες αγώνων και η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ενός τεράστιου τρέιλερ τρακτέρ είναι συνταγή για καταστροφή. Ακόμη και το να τραβάτε πίσω από ένα αυτοκίνητο ή SUV σημαίνει ότι οδηγείτε πολύ κοντά στο όχημα και εμπιστεύεστε τα αντανακλαστικά σας να είναι πολύ καλύτερα από ό,τι πιθανώς είναι.

Ομοίως, μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να σβήσουν τον κινητήρα του οχήματός τους ενώ οδηγούν για να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου ακόμη περισσότερο, αλλά αυτό μπορεί να βλάψει το όχημά σας και να είναι πολύ επικίνδυνο – απενεργοποιήστε το όχημά σας μόνο εάν είστε ασφαλείς σε στάση, όχι ενώ κινείστε. Όταν ασκείται υπεύθυνα, η υπερμιλίωση μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα και να μειώσει τις εκπομπές, αλλά είναι σημαντικό να βάζεις πάντα την ασφάλεια πάνω από όλα.

Leave a Comment