Η σημασία της συντήρησης των ελαστικών σας

Στον πολυάσχολο και εν κινήσει τρόπο ζωής σας, τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που έχετε στο μυαλό σας. Αλλά μετά είστε καθ’ οδόν για μια σημαντική συνάντηση και έχετε μια έκρηξη, ή φορτώνετε τα παιδιά σας στο αυτοκίνητο για το σχολείο και συνειδητοποιείτε ότι έχετε ένα διαμέρισμα. Τα ελαστικά σας μπορεί να εκτροχιαστούν εντελώς όλη την ημέρα και μετά θα κολλήσετε να περιμένετε σε ένα κατάστημα ελαστικών μέχρι να τοποθετήσετε καινούργια. Αυτό που δεν σκέφτεστε ποτέ, τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας, μπορεί να σας δημιουργήσουν πολλά προβλήματα και ταλαιπωρίες αν δεν προσέξετε. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για αυτό;

Η συντήρηση των ελαστικών του αυτοκινήτου σας είναι το πιο σημαντικό βήμα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε μια καταστροφή όταν δεν το περιμένετε. Γνωρίζατε όμως ότι η συντήρηση των ελαστικών σας μπορεί επίσης να σας προσφέρει καλύτερη απόσταση σε μίλια βενζίνης και να βελτιώσει την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου σας; Είναι αλήθεια. Εδώ, θα σας διδάξουμε όλες τις λεπτομέρειες της συντήρησης των ελαστικών, ώστε να αποφύγετε την καταστροφή και ακόμη και να έχετε μια καλύτερη οδηγική εμπειρία από το αυτοκίνητό σας.

Το βασικό

Γιατί πρέπει τα ελαστικά σας να προκαλούν ανησυχία; Είναι το μόνο μέρος του αυτοκινήτου που έχει άμεση επαφή με το δρόμο και επηρεάζουν τον χειρισμό, την οδήγηση, το φρενάρισμα και την ασφάλεια του οχήματός σας. Για να διασφαλίσετε ότι τα ελαστικά σας λειτουργούν στα υψηλότερα επίπεδα απόδοσης, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η πίεση αέρα, το βάθος του πέλματος, η ισορροπία και η ευθυγράμμιση βρίσκονται εκεί που πρέπει.

Ελέγχοντας ότι όλα αυτά λειτουργούν σωστά, επενδύετε στο όχημά σας και, το πιο σημαντικό, επενδύετε στην ασφάλειά σας. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να ελέγχετε τα ελαστικά σας μία φορά το μήνα. Εάν οδηγείτε τακτικά πάνω από λακκούβες και συντρίμμια, ζείτε σε ψυχρή περιοχή ή οδηγείτε τακτικά μεγάλες αποστάσεις, θα πρέπει να ελέγχετε τα ελαστικά σας πιο συχνά. Θέλετε πάντα να ελέγχετε τα ελαστικά σας πριν από ένα μεγάλο ταξίδι.

Επιθεωρήστε τα ελαστικά σας

Όταν ήσασταν στην εκπαίδευση οδηγού, πιθανότατα σας έμαθαν να περπατάτε γύρω από το αυτοκίνητό σας και να επιθεωρείτε τα ελαστικά για επικίνδυνα υλικά κάθε φορά που ετοιμάζεστε να οδηγήσετε. Αλλά πόσοι από εμάς το κάνουμε πραγματικά; Ακόμα κι αν δεν επιθεωρείτε πολύ συχνά τα ελαστικά σας, προσπαθήστε να κάνετε συνήθεια να ελέγχετε τα ελαστικά σας όταν παίρνετε βενζίνη ή πλένετε το αυτοκίνητό σας.

Αναζητήστε προβλήματα με τα ελαστικά όπως σκισίματα, ανομοιόμορφη φθορά, ρωγμές ή εξογκώματα. Όλα αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται πριν εξελιχθούν σε κάτι πιο σοβαρό. Οι τακτικοί έλεγχοι μπορούν επίσης να σας πουν εάν έχετε κολλήσει ένα καρφί ή άλλα υπολείμματα στα ελαστικά σας πριν γίνουν σοβαρό πρόβλημα κατά την οδήγηση. Θα θελήσετε επίσης έναν μηχανικό ή επαγγελματία να επιθεωρεί τα ελαστικά σας μία φορά το χρόνο.

Πίεση ελαστικών

Η διατήρηση της σωστής πίεσης των ελαστικών είναι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της φροντίδας των ελαστικών σας. Τα ελαστικά με λάθος πίεση αυξάνουν την αντίσταση κύλισης του οχήματος. Τι σημαίνει όμως αυτό; Τα ελάχιστα φουσκωμένα ελαστικά έχουν αυξημένη αντίσταση κύλισης και απαιτούν περισσότερη ενέργεια (και στη συνέχεια καύσιμο) για την κίνηση του αυτοκινήτου, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά την απόδοση καυσίμου του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, τα σωστά φουσκωμένα ελαστικά βελτιώνουν την οικονομία καυσίμου κατά 3,3%. Από την άλλη πλευρά, τα ελαστικά που είναι υπερβολικά φουσκωμένα κάνουν το αυτοκίνητο πιο δύσκολο στο χειρισμό, επειδή λιγότερο λάστιχο αγγίζει το δρόμο. Τα ακατάλληλα φουσκωμένα ελαστικά μπορεί επίσης να έχουν ως αποτέλεσμα επιπλέον ή ανομοιόμορφη φθορά, που σημαίνει ότι θα μπορούσατε να αγοράσετε νέα ελαστικά νωρίτερα από όσο θα θέλατε.

Ακολουθήστε τις οδηγίες χωρητικότητας φόρτωσης

Αυτή η συμβουλή είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους από εμάς οδηγούν SUV ή φορτηγά και έχουμε συνηθίσει να μεταφέρουμε πολλά πράγματα. Μπορεί να είναι δελεαστικό να γεμίσετε το πίσω μέρος του SUV σας ή να κατεβάσετε το κρεβάτι του φορτηγού σας για να κάνετε λιγότερα ταξίδια, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα ελαστικά σας και την ασφάλειά σας. Εάν ξεπεραστεί η χωρητικότητα φορτίου, τα ελαστικά σας μπορεί να δημιουργήσουν υπερβολική θερμότητα και να οδηγήσουν σε ξαφνική καταστροφή για τα ελαστικά και εσάς.

Περιστρέψτε τα ελαστικά σας

Θα θέλετε να περιστρέφετε τα ελαστικά σας κάθε 5.000 μίλια για να αποφύγετε την ανομοιόμορφη φθορά. Εάν περιστρέφετε τα ελαστικά σας τακτικά, τα ελαστικά σας θα φθείρονται πιο ομοιόμορφα και τελικά θα διαρκέσουν περισσότερο. Φροντίστε να πάρετε το αυτοκίνητό σας σε ένα κατάστημα ελαστικών ή σε άλλο επαγγελματία για να περιστρέψετε τα ελαστικά, καθώς τα αυτοκίνητα με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς έχουν διαφορετικές ανάγκες από τα τετρακίνητα. Επιπλέον, ένα επαγγελματίας ή συνεργείο επισκευής ελαστικών μπορεί να εντοπίσει τυχόν μηχανικά προβλήματα, όπως ακατάλληλη ανάρτηση που μπορεί να επηρεάσει τη φθορά των ελαστικών σας.

Επισκευάστε τη ζημιά το συντομότερο δυνατόν

Εάν έχετε τρυπήσει ή παρατηρήσετε σημάδια φθοράς στα ελαστικά σας, απλώς το να βάλετε μια ρεζέρβα δεν θα το κόψετε μακροπρόθεσμα. Εάν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε ένα ρεζέρβα πλήρους μεγέθους στο όχημά σας, θα είναι ένα κανονικό ελαστικό. Ωστόσο, επειδή είναι διαφορετικό από τα άλλα τρία ελαστικά, η μακρά οδήγηση θα προκαλέσει ανομοιόμορφη φθορά, δημιουργώντας μια επικίνδυνη κατάσταση οδήγησης. Εάν έχετε εξοικονόμηση χώρου ή ανταλλακτικό “ντόνατ”, είναι ακόμη πιο σημαντικό να αλλάξετε το ελαστικό το συντομότερο δυνατό.

Το ντόνατ είναι πολύ μικρότερο και πιο λεπτό από ένα κανονικό ελαστικό και δεν έχει σχεδόν καθόλου πέλμα, με αποτέλεσμα να στύβει πιο γρήγορα και να το κάνει πιο ευάλωτο σε επικίνδυνες συνθήκες του δρόμου. Με αποθεματικό ντόνατ, δεν πρέπει να οδηγείτε περισσότερα από 70 μίλια ανά ημέρα, δεν πρέπει να οδηγείτε ταχύτερα από 50 MPH. Σαφώς, αυτές δεν είναι εφικτές μακροπρόθεσμες συνθήκες οδήγησης. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να επιδιορθώσετε οποιαδήποτε ζημιά το συντομότερο δυνατό.

Αν και μπορεί να πιστεύετε ότι η διαχείριση των ελαστικών σας είναι ένας πόνος, η συντήρηση και η φροντίδα των ελαστικών σας είναι απαραίτητο μέρος της οδήγησης. Εάν δεν είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας, φροντίστε να επισκεφτείτε το τοπικό κατάστημα ελαστικών και να επωφεληθείτε από τις πολλές υπηρεσίες που προσφέρουν. Το όχημά σας και το πορτοφόλι σας θα σας ευχαριστήσουν μακροπρόθεσμα.

Leave a Comment