Γιατί τα πιο cool νέα ρολόγια μοιάζουν με vintage Grails

Ένα από τα πιο όμορφα νέα ρολόγια που εμφανίστηκαν αυτή την άνοιξη στην πραγματικότητα δεν φαίνεται καθόλου καινούργιο. Είναι ο Patek Philippe αναφοράς 5172G-010, ένας χρονογράφος από λευκό χρυσό τυλιγμένο στο χέρι με ένα υπέροχο καντράν από σομόν. Είναι ένα φρέσκο ​​μοντέλο που δανείζεται μερικά από τα πιο σεβαστά σχεδιαστικά κινήματα της Patek. Στην πραγματικότητα, όταν είδα για πρώτη φορά το ρολόι, νόμιζα ότι το ήξερα ήδη. Το νέο 5172G σχεδόν πειράζει τον χρήστη με μια αίσθηση déjà vu:

Το προεξέχον κρύσταλλο “κουτί”, τα χέρια ψεκασμού και η στεφάνη και οι ωτίδες φαίνονται σκισμένα από τις σελίδες των vintage καταλόγων Patek. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Patek Philippe, Thierry Stern, “Φαίνεται σαν να είναι από το παρελθόν, αλλά είναι φτιαγμένο για το παρόν”, υπογραμμίζοντας την προσπάθεια της εταιρείας να ενημερώσει την εμβληματική της ιστορία σχεδιασμού για έναν νέο πελάτη. Στην Patek, αυτός ο τύπος ωρολογοποιίας είναι γνωστός ως “vintage contemporary”.

Συνηθίστε να ακούτε τον όρο. Σε όλο τον κόσμο των ρολογιών, οι επωνυμίες – και οι πελάτες – αγκαλιάζουν μια μάλλον αντίκα ευαισθησία. Όπως και στη μόδα, η ωρολογοποιία στο απόγειό της ορίστηκε από παράλογα μεγέθη και μπαρόκ σχέδια. Αλλά το εκκρεμές γυρίζει πάντα πίσω. Εκείνη την εποχή, θυμάμαι τον αείμνηστο Luigi “Gino” Macaluso, τότε ιδιοκτήτη του Girard-Perregaux, να προέβλεψε ότι ο κομψός Ευρωπαίος πελάτης σύντομα θα φώναζε να αγοράσει απλά, χρονικά δεσμευμένα ρολόγια με διάμετρο περίπου 36 mm – ή περίπου το μέγεθος. του ωραίου ρολογιού του midcentury πάντως. Είχε δίκιο:

Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι διάμετροι της θήκης συρρικνώθηκαν και έγιναν στενότερες. Η απλή ομορφιά ενός καντράν τριών χεριών ήρθε επίσης στο επίκεντρο. Ένα από τα πιο καυτά ρολόγια αυτή τη στιγμή είναι το εύστοχο Philippe Dufour Simplicity. Η Dufour έχει δημιουργήσει μια χούφτα καθαρά, μοντέρνα σχέδια κάθε χρόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Στην αρχή, θα μπορούσατε να αγοράσετε ένα για περίπου 35.000 $. Τα τελευταία χρόνια, πολλά Simplicity έχουν αγγίξει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε δημοπρασία.

Είναι τέτοια η λατρεία του κόσμου των ρολογιών σήμερα που οι επωνυμίες μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από αναγνωρίσιμα παλιά εξαρτήματα ρολογιών παρά με νέα σχέδια. Πάρτε τα cornes de vache (κέρατα αγελάδας) του Vacheron Constantin, τα οποία ξεθάφτηκαν από τα αρχεία της ελβετικής μάρκας και επαναφέρθηκαν στα μέσα της τελευταίας δεκαετίας.

Θυμάμαι τους λάτρεις των vintage ρολογιών να τους περιγράφουν—τις ωτίδες, όχι μόνο το ρολόι—σαν να εξηγούσαν μια τοιχογραφία του Μιχαήλ Άγγελου. Το αγαπημένο μου encomium προήλθε από τον Hodinkee, ο οποίος τα αποκάλεσε «φανταστικά, εκφραστικά και αριστοτεχνικά». Κάτι που μπορεί να φαίνεται ανόητο, αλλά υποδηλώνει κάτι μεγάλο: ότι βρισκόμαστε σε μια χρυσή εποχή ωρολογιών, όπου η στενή εκτίμηση της ιστορίας της ωρολογοποιίας είναι πιο ενδιαφέρουσα από οποιοδήποτε νέο τεχνολογικό άλμα.

Αυτή η βιασύνη νοσταλγίας οδήγησε επίσης σε μια πιο προσεκτική εξέταση των εταιρικών αρχείων και οι επωνυμίες με πλούσιο πίσω κατάλογο έχουν σπάσει μια γόνιμη ραφή κληρονομιάς. Ορισμένα έχουν ενημερωμένα vintage μοντέλα με μοντέρνα υλικά και κινήσεις. Προσωπικά, χάρηκα που είδα το μοντέλο AVI της Breitling να επιστρέφει το 2020 σε μια αναβίωση σχεδόν μουσειακής ποιότητας υπό την επίβλεψη του φονταμενταλιστή της Breitling Fred Mandelbaum, του οποίου οι άψογες αναγομώσεις ήταν μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στην αναγέννηση της μάρκας. Στην Omega, ο δυναμικός Raynald Aeschlimann έχει επίσης αναδιατάξει με μαεστρία τα κλασικά της μάρκας.

Πάντα μου άρεσε το μασίφ χρυσό “Nixon-spec” Speedmaster, το οποίο εκδόθηκε για να τιμήσει την προσγείωση στο φεγγάρι το 1969. Με την αναβίωσή του μισό αιώνα αργότερα, έχει τόσο ιστορικά ακριβείς λεπτομέρειες όπως μια στεφάνη oxblood και δείκτες ώρας όνυχα – αλλά με κίνημα που ανταποκρίνεται στα απαιτητικά νέα σύγχρονα πρότυπα. Εν τω μεταξύ, στο Cartier, ο Cyrille Vigneron επανέφερε σταθερά την ωρολογοποιία της μάρκας, επισκεπτόμενος ξανά κλασικά Art Deco όπως το Tank Chinoise, το οποίο επιστρέφει φέτος με ένα ολοκαίνουργιο καντράν που παραπέμπει στο αρχαίο κινέζικο σχέδιο.

Σε μια εποχή που η τέχνη και η μόδα κυνηγούν την καινοτομία στο μετασύμπαν, δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανοποιητικό από το να βλέπεις τον ενθουσιασμό γύρω από τα νεο-vintage ρολόγια που ενσωματώνουν ιστορικά καλλιτεχνικά στοιχεία. Το 5172G μπορεί να φαίνεται οικείο, αλλά στην πραγματικότητα αντανακλά μια ριζοσπαστική δημιουργική διαδρομή: Ο πιο επαναστατικός τρόπος για να προχωρήσουμε στην ωρολογοποιία μπορεί να βρεθεί κοιτάζοντας πίσω.

Leave a Comment